Tel: 060-578955 - Övrig info på startsidan
Larm
Larm i SMS och GPRS ( GSM och 3G) samt Mobitex ( status)
- en kortfattad beskrivning över larm och arbetsstatus
Med LARM menar vi något som ska uppmärksammas med kort varsel och som sänds till någon förbestämd punkt.

 

Larm kan genereras av att någon trycker på en knapp, att en maskin slutar arbeta, att ett fönster går sönder, att det blir ljust i ett rum osv. Givetvis kan larm även genereras när en temperatur går över ett visst gradantal, när spänningen i ett batteri går under en viss nivå eller när fuktigheten i en container blir över ett visst gränsvärde. Det mer en utförandefråga. Principen är densamma.

 

I vissa fall vill man bifoga en position eller ett mätvärde med larmet. Den möjligheten är vanlig och principen är fortfarande densamma.

 

Ett annat alternativ är när man vill att larmet ska skicka en text som beskriver vilket larm det är, t.ex lilla köksfönstret är öppet, maskin 3 står stilla, vagn 21 saknar ström osv. Dessa texter kan antingen kodas direkt ute vid larmplatsen eller efter ankomst till mottagaren. Vi har båda lösningarna och valet av alternativ är mer beroende på hur rutinerna i övrigt ska fungera samt mängden av larm och larmgivare.

 

Ett alternativ vi inte berör här är TRYGGHETSLARM. Det är larm som genereras om något INTE sker eller följer avsett mönster. Vår programvara CTPM har såväl TRYGGHETSLARM som RUTTLARM (RONDERINGSLARM) inbyggt i sig. Läs mer på sidan om CTPM.

LARM i SMS
SMS är ett kort meddelande för t.ex text eller status. Det skickas från en SYSTER via GSM-nätet och kan antingen presenteras i en annan mobiltelefon (t.ex. vanlig handtelefon) eller i en dator (CTPM eller valbart program av annan leverantör).

 

I handtelefonen presenteras meddelandet antingen som en kod eller i klartext.

 

I CTPM presenteras larmet i kod eller klartext. Dessutom kan en färgindikation ange nivån av larmet. Finns position med i larmet kan presentation ske grafiskt, i klartext eller vidaresändas till specifikt kartprogram.

 

I SMS finns en viss fördröjning som varierar beroende på nätoperatör och nätets täckning. Dessutom kan fördröjningen variera beroende på hur många användare som trafikerar nätet. Praktiskt sett tar ett SMS mellan 10 - 30 sekunder och i några enstaka fall kan det dröja betydligt längre.

 

Rena personlarm kan skickas från en telefon med larmknapp direkt till CTPM och / eller GatePort. Läs mer på deras respektive sida.

LARM i GPRS
GPRS kan enkelt beskrivas som en förlängning av Internet men med låg hastighet. I larmsammanhang har det ingen betydelse eftersom antal överförda tecken är så litet.

 

I princip gäller samma saker för larm i GPRS som för SMS förutom att man inte kan skicka larmen direkt till en annan mobiltelefon. Vill man ha den möjligheten måste man gå en omväg.

 

Vi rekommenderar, även om det inte alls är nödvändigt, att skicka larmen till vår programvara TransGPRS. Den ser nämligen till att man hela tiden har kontakt med t.ex AlertSYSTER. På så sätt går larmet väldigt snabbt in till TransGPRS (inom loppet av någon sekund). Väl där kan förmedling ske ut till CTPM eller andra program i form av en seriell anslutning (RS-232) eller ett IP-paket (i lokalt nät eller över Internet). Med hjälp av t.ex Wireless GatePort kan överföring ske till SMS, E-mail, Mobitex eller nästan vilket annat sätt som helst.

 

Fördröjningen är, som sagt, obetydlig och TransGPRS ser till att hålla kontakt med "sin SYSTER". Blir det ett tillfälligt nätavbrott "loggas" det i TransGPRS som sedan återtar kontakten så snart det är möjligt. Med AlertSYSTER och TransGPRS är det fullt möjligt att använda GPRS även i trafik där flera länder berörs.

 

Använder man mycket larm är GPRS såväl pålitligt som prisbilligt eftersom vår hantering av GPRS medger val av vilken nätoperatör som helst som har täckning i önskat område.

 

 

LARM i Mobitex
Ungefär som i GPRS är Mobitex paketförmedlat, dvs korta svarstider. Mobitex är ett nät enbart avsett för kortare meddelanden och delas således inte av annan trafik. Pålitligheten är därför hög och svarstiden ligger oftast mellan 5 och 10 sekunder. I Mobitex använder vi normalt trafiksättet STATUS för att förmedla larm men har möjlighet till såväl prioriterad larmfunktion som text / data där applikationen så kräver.

 

Pris för såväl utrustning, abonnemang och trafik är högre än GPRS och utrustningen är mer strömkrävande. Val av nät beror således på vad man prioriterar. Är önskemålet "högsta säkerhet" bör man ändå titta närmare på Mobitex och jämföra vad man får.

 

Larmet skickas till önskad mottagare som antingen kan vara en annan Mobitexenhet eller en programvara, t.ex vårt CTPM (på motsvarande sätt som i SMS). Via Wireless GatePort går det bra att förmedla larmen till såväl mobiltelefoner, E-mail eller andra nät. GatePort kan även sända larmen till hela arbetsgrupper.

Vad ska jag då välja?
Gäller det enstaka larm, från t.ex företag, fordon, båt eller maskin rekommenderar vi SMS eller GPRS. Vill man enbart vara mottagare själv är SMS en bra lösning där man skickar till den egna, och kanske någon annans, mobil. Här är inte nödvändigt med någon programvara utan man kan skicka SMS direkt till mottagaren.

 

Vill man ha en mer yrkesmässig användning, och mer frekventa larm, är vår GPRS-lösning att föredra. TransGPRS är en synnerligen prisvärd programvara och förmedling kan sedan ske dit man så önskar.

 

Vill man inte köpa sin egen serverprogramvara går det bra att hyra in sig på våra serverdatorer för TransGPRS eller Wireless GatePort. Vi är ingen larmcentral men kan förmedla larmen dit så önskas.

Till sist - om larm och arbetsstatus 
Det är värt att nämnas att detta med larm är en definitionsfråga. I många fall använder man "larm" för att definiera ett status för pågående arbete, t.ex. "Jag är ledig inom 1 timme", "Upptagen", "Lunch" osv.

 

Ett annat sätt att använda "larm" är för att påverka trafikljus, öppna portar och grindar osv. Man ska således se larmen på samma sätt som om man tänder eller släcker en lampa. Det är upp till avläsaren vad han lägger in för betydelse.

 

I vår utrustning har vi olika former av säkerhets- och behörighetskontroll. Det är upp till användaren att anpassa den på det sätt han önskar. Ska man bara meddela "lunch" har man andra krav än om man är i arbete som "nattvakt".

 

En annan typ av larm är om man lämnar, eller kommer in i, ett visst område. Här är det positionsangivelserna som bestämmer om larm skall sändas eller inte. Positioner kan, men inte nödvändigtvis, användas och överföras tillsammans med larm eller status.

 

Vi vill förtydliga att vi inte säljer eller utvecklar larmcentraler. Vår utrustning är avsedd att anslutas mot några få givare eller mot ( alt. inbyggnad i ) larmcentraler, där så önskas.


 Larm och arbetsstatus i SMS, GPRS, GSM, 3G och Mobitex.
Larm i SMS
Larm i GPRS
Larm och status i Mobtex
Vad ska jag välja för trådlöst larm?
Om larm och arbetsstatus.
Larm, status, arbetsstatus - GSM, 3G, Mobitex.
 
Lämplig för alla tillfällen då man vill öveföra ett larm,
en indikation eller bara få en bekräftelse på något.